טור דעה: ״לפקוח את העיניים ולהסתכל סביב״ אז איפה אנחנו עומדים ומה צופן לנו העתיד? סוגרים חציון
30.06.2020
למרות שלפני כחודשיים דווח על מעל למיליון מובטלים, עדיין נותרו בארץ מאות אלפים ללא עבודה.
ולמרות שחלק ניכר מאותם אנשים הועסקו אצל מעסיקים קטנים ובינוניים, רבים מהם עבדו בחברות מבוססות, מוועדות ומהמובילות במשק (כך לפחות חשבנו עד פרוץ המשבר).
אז נכון, רוב המובטלים נהנים בימים אילו מדמי אבטלה, אך עד אמצע אוגוסט (שבועיים מהיום, לעת עתה) למעלה מ-250,000 איש יתווספו לסטטיסטיקה (מובטלים ללא הכנסה) – ומאות אלפי האחרים חודשים אחדים לאחר מכן.
חשוב לזכור שדמי האבטלה נמוכים בכ-40% בממוצע משכר העובד ערב הפסקת העבודה.
כ-25% מבעלי המשכנתאות הקפיאו תשלומים ל-4 חודשים, הפחתת ההוצאה סייעה מאוד לתזרים של משקי הבית – אך הנטל צפוי להתחדש כבר באוגוסט.
ובינתיים אלפי עסקים קטנים ובפרט מענפי תרבות הפנאי, והתיירות והנופש נקלעים לקשיי תזרים משמעותיים. רבים מהם נאלצים לפטר וחלקם אף לסגור את ״הבסטה״. גם אילו ״שיצלחו״ את המשבר בשן ועין יאלצו לחשב מסלול מחדש ולקצץ בהוצאות (״להתייעל״).
ברקע, המדינה והבנקים אמנם מעודדים נטילת אשראי והריביות ממשיכות להיות נמוכות יחסית, אבל הצפי – למבול חדלויות פרעון.
כידוע, לחץ מתח ותסכול של אנשים הנקלעים לקשיים כלכליים מהווים מתכון לבעיות בריאות, גירושים, עוני ופשיעה.
למרות שלמדנו לרסן את האינפלציה והמדיניות המוניטרית מעודדת צמיחה – אנו נכנסים לתקופה של פעילות כלכלית מואטת בכלל המשק, הישראלי והעולמי – ובמילה אחת: ״מיתון״.
נוסיף לקלחת את חוסר הוודאות שמייצר ״הגל השני״ – וזוהי ״סערה כלכלית מושלמת״.
עם כל זאת, באופטימיות זהירה:
למרות ששוק המניות האמריקאי שב להשיל מערכו בשבוע האחרון חשוב לזכור שהוא כבר הספיק להתאושש לחלוטין מהירידות התלולות של פברואר ומרץ.
יתכן שמדובר ״after shock״ בלבד וצפוי לנו ״אפקט W” בשווקי המניות, הנדל״ן וכיו״ב אשר מייצר גם לא מעט הזדמנויות השקעה.
המדדים האמריקאים מגיבים במהירות לשינויים , ומוכיחים ללא צל של ספק כי לארצות הברית של אמריקה הקפיטליסטית יש את שוק ההון הפעיל היעיל והמתקדם בעולם!
למרות שדיברו רק לפני חודשים אחדים במונחי מלחמה ו-״מגיפה הספרדית/השחורה״ וכו׳ – המצב הנוכחי רחוק שנות אור ממצב העולם בעת ההיא.
כמובן שאין זו מלחמה שגרמה להוצאות ולאבידות רבות – בניינים ותשתיות לא הוחרבו בקורונה. ההיפך, הוגבר קצב הבניה ושודרגו תשתיות ביתר שאת – בארץ ובעולם.
ולכן אין ספק שהמשק הישראלי יתאושש גם הוא בפרק זמן קצר יחסית.
בארצנו הקטנטונת, יחס של כ-35 נפטרי קורונה למיליון נפש , הינו נמוך עד כדי חסר חשיבות במונחים סטטיסטיים. אפילו הצפי ״האופטימי ביותר״ של המומחים בתחום לא ניבא יחס זעום כל כך.
עם כל הכבוד לפוליטיקאים, לאפדמיולוגים ולמנכ״ל משרד הבריאות בדימוס הנכבד – במונחי עלות תועלת אפשר לקבוע באופן חד משמעי ש-Covid-19 הצדיק מקסימום חבישת מסיכה ובידוד האוכלוסיה שבסיכון אבל הוא לא הצדיק נקיטת הצעדים מרחיקי הלכת שהעצימו והובילו אותנו למגיפה הכלכלית.
ט.ל.ח